top of page

Behandelmogelijkheden

Dierfysiotherapie biedt een aantal behandelmogelijkheden, die gecombineerd worden toegepast.

Bewegingstherapie

Bewegingstherapie is een vorm van fysiotherapie waarbij gebruik wordt gemaakt van bewegingsoefeningen, mobilisaties en manipulaties. Door specifieke bewegingen en oefeningen kan de fysiotherapeut stijfheid verminderen, blokkades opheffen en spierkracht en stabiliteit verbeteren.

 

Massage

Massage is een goede manier om stijve en vastzittende spieren losser te maken en zwellingen te verminderen. Het brengt de bloedcirculatie op gang, vermindert de pijn, ontspant en versoepelt.

 

Hydrotherapie

Hydrotherapie is een bewegingstherapie in lauw water, waarbij door oefeningen en bewegingen gewrichten en spiergroepen worden aangesproken die door pijn en/of stijfheid achterblijven. Deze therapie is specifiek bedoeld voor honden. Lees verder...

 

Adviezen

De fysiotherapeut ‘helpt’ ook de eigenaar! Tijdens en na de behandelingen geeft de therapeut adviezen om herstel te bevorderen en herhaling van klachten te voorkomen. Deze adviezen kunnen betrekking hebben op rust en/of beweging, training, maar ook over voeding. Omdat de fysiotherapeut tevens opgeleid is tot humaan fysiotherapeut kan deze ook de ruiter betrekken in de behandeling.

 

Aanvullende therapieën

Naast massage en bewegingstherapie zijn er verschillende andere soorten behandelingen mogelijk waarbij fysiotechnische applicaties worden toegepast zoals; warmte, koude, lichttherapie (UV- en lasertherapie), elektrotherapie, ultrageluidtherapie en magneetveldtherapie. Deze vormen van therapie hebben vaak als doel het herstel extra te ondersteunen en zijn maar zelden een op zichzelf staande therapie.

 

Dry needling

Behandelen van pijnklachten aan het bewegingsapparaat. Dry neelding is een specifieke techniek waarbij de spier wordt aangeprikt en deze raakt op die manier ontspannen. De techniek wordt toegepast op triggerpoints, ook wel verhardingen of “knopen” in spieren genoemd. Dry needling is bij alle diersoorten toepasbaar. Het is niet hetzelfde als acupunctuur.

 

Medical Taping

Als ondersteuning na een fysiotherapeutische danwel een osteopatische behandeling kan Medical Taping toegepast worden. Het principe is gebaseerd op het aanbrengen van elastische tape op het lichaam om zo een spier te stimuleren of juist te laten ontspannen. Waardoor houdingen en bewegingen, en dus bepaalde klachten, kunt beïnvloeden.  Daarnaast kan het ingezet worden om de doorbloeding te verbeteren, te helpen bij de afvoer van oedeem (vocht/zwelling) en om bewegingspatronen te veranderen en verbeteren.

Medical Tape kan toegepast worden bij paarden, honden en katten mits de vacht niet te lang is. De haren zelf geven geen belemmering in het effect van de Medical Taping. Gezien dichtheid van de innervatie van de huid, veel meer dan bij mensen, heeft ondanks de haren de tape vaak een groot effect. 

bottom of page