top of page

Osteopathie

Osteopathie is een holistische benadering / alternatieve geneeswijze, waarbij de osteopaat het hele dier bekijkt en niet alleen de plek die problemen veroorzaakt.

In de osteopathie gaat men ervan uit dat het hele lichaam in evenwicht moet zijn; als er problemen zijn in een bepaald deel van het lichaam (bijvoorbeeld een spier of gewricht) zal dat gevolgen hebben het gehele lichaam. Een osteopaat zal dus niet alleen de klacht behandelen, maar proberen om ergens in het lichaam de oorzaak van de verstoring van het evenwicht te vinden, om die vervolgens op te kunnen lossen. Het uitgangspunt bij een osteopathische behandeling is dat het lichaam een zelf genezend vermogen heeft. Bij dieren met bewegingsproblemen spoort de osteopaat de oorzaak op en maakt het weefsel, door middel van speciale technieken, weer beweeglijker.

Ofwel de osteopaat zoekt de blokkades in het lichaam welke ze oplost waardoor het lichaam weer in de gelegenheid is het zelfherstellende vermogen aan te spreken. Een osteopathische behandeling kan de oplossing zijn om het zelf genezend proces in het lichaam weer in gang te zetten, waardoor beperkingen in de weefsels kunnen gaan herstellen. De technieken die toegepast worden zijn wisselend en afhankelijk van het individuele dier. Ze kunnen variëren van chiropractie, cranio-sacrale, viscerale, fasciale technieken en manipulaties.

bottom of page